GÜNCEL Haber Girişi : 20 Ekim 2010 22:24

Başörtüsü Sorunu Türkiye`nin Gerçeği

Başörtüsü Sorunu Türkiye`nin Gerçeği

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ``başörtüsü sorunun`` Türkiye`nin bir gerçeği olduğunu, tartışarak belli bir noktada uzlaşma sağlanabileceğini söyledi.

Bardakoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, başörtüsü-başı açıklık, Türklük-Kürtlük, Alevilik-Sünnilik gibi meselelerin üzerinde konuştukça kimliklerin derinleştiğini, aidiyetlerin netleştiğini ve bloklaşmalar olduğuna dikkati çekti. Bardakoğlu, şöyle devam etti:

``Bu kimlik bloklaşmasında herkesin payı var. Daha entelektüel konuları tartışma kabiliyetimizi yitirdiğimiz için aynı konuları tartışıp duruyoruz. Yıllardır evet-hayır cevabının arandığı veya safların netleşmesinin beklendiği `Diyanet kalsın mı devam etsin mi, laiklikle diyanet, başörtüsüyle laiklik, İslam ve demokrasi bir arada olur mu olmaz mı` gibi kısır tartışmalar gündemi işgal ediyor.

Bardakoğlu, ``başörtüsü sorunun`` Türkiye`nin bir gerçeği olduğunu ifade ederek, ``Biz bunu tartışarak, belli bir noktada uzlaşma sağlayabiliriz, sağlamalıyız. Bu tartışmalar Ankara`nın tartışmaları, vatandaşlar arasında günlük hayatta böyle bir tartışma yok`` dedi.

Konuşmanın tamamı hakkında bilgi sahibi olmadan, kendisinin daha önceki söylemleri göz önünde bulundurulmadan, haber başlığına göre değerlendirme yapılmasını doğru bulmadığını belirten Bardakoğlu, ``toplumsal sorunların çözülmesinde herkesin payı olsun ancak din adamlarının olmasın`` şeklindeki düşünceleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye`deki tartışmaların son zamanda karşılıklı diyalog içinde yürüdüğünü belirten Bardakoğlu, başörtüsü konusu da dahil olmak üzere Türkiye`nin tartışmayı sevdiği ancak bir çözüm üretemediği ne varsa bunların tek çözümünün karşılıklı diyalog olduğunu söyledi. Bardakoğlu, ``Diyalog kesildiği vakit her anlayış kendi içine kapanır`` dedi.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birçok konuda sohbet çerçevesi içinde konuştuklarını belirterek, ``Sıcak, seviyeli, güzel bir görüşme oldu. Ziyaretin özel amaçlı olmadığını, spontane geliştiğini söyleyebilirim`` dedi.

Bardakoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun yaklaşık 2 yıldır kendisini ziyaret etmek istediğini, ancak araya Kılıçdaroğlu`nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı ile CHP Genel Başkanı seçilmesinin girdiğini söyledi.

Ziyaretin özel amaçlı olmadığını, spontane geliştiğini ifade eden Bardakoğlu, `Birçok konuda sohbet çerçevesi içinde konuştuk. Saygılı, seviyeli güzel bir görüşme oldu. Diğer siyasi parti liderleriyle de görüşürüz. Biz bütün siyasi partilere eşit mesafede olmanın hem avantajlarını hem risklerini taşıyoruz` dedi